Bästa årstiden att besöka Egypten

feb 08

Bästa årstiden att besöka Egypten

De flesta förknippar Egypten med ett hett och torrt ökenklimat rent generellt, men i norra delen av landet då det råder det ett medelhavsklimat tack vare kusten mot Medelhavet. Vilket ger heta somrar och milda vintrar. Vanligtvis är det där i det området som det förekommer nederbörd, men det är inte mycket regn som faller. Alexandria är den staden det beräknas komma mest nederbörd i, cirka 180 mm/år, detta jämfört med Kairo som får 25 mm/år eller extremt torra Assuan med sina 3 mm/år.

De två årstiderna i Egypten

Vanligtvis sägs det att Egypten har två årstider, då sommaren är från maj till oktober och därefter tar vintern över som håller på mellan november och april. På sommaren blir det väldigt varmt i landet och på vintern blir det svalare och mildare. Månaderna juni, juli och augusti är det allra varmaste, då temperaturen ligger mellan 20 – 35 grader under hela dygnet. I Kairo på vintern i november till februari är det som mest kallt och medeltemperaturen är som allra lägst, men blir sällan lägre än nio grader. Det händer att det kan bli 25 grader varmt även under vinterhalvåret, men det är inte särskilt vanligt.

Kommer man mer söderöver är det något varmare med cirka tre till fyra grader jämfört med Kairo. I öknen varierar temperaturen ordentligt, då under dagtid är stekhett för att bli riktigt kallt på nätterna. Temperaturen kan vara över 40 grader när det är som varmast.

Lömska sandstormar

När man besöker Egypten får man vara beredd på lömska sandstormar om man befinner sig ute på landet. Bönderna i landet har en stor problematik då sanden blåser in över deras marker och lägger sig som ett tungt täcke över odlingarna. Det gör att jordbruksmarken blir helt obrukbar. En sandstorm kallad Khamsin-stormen innebär extra problem då den färgar himlen röd av all sand som sedan landar på alla öppna ytor. Denna storm kommer mestadels under våren i både Libyen och Egypten.

Bästa tiden att besöka Egypten

Bästa tiden att besöka Egypten

Bästa tiden att besöka Egypten

Med tanke på hettan och sandstormar är den bästa tiden att besöka Egypten mellan oktober och april, eftersom då är temperaturerna mest behagliga. Landet har som flest turister under vintermånaderna december och januari, så vill man inte trängas med andra turister vid pyramiderna, Sfinxen och andra sevärdheter, bör man besöka Egypten vid andra tidpunkter.

Vill man hitta de lägsta priserna och besöka landet är juli och augusti att föredra, men var då beredd på extrem hetta. Det gäller bara att vara förberedd med att ha smort in sig med solkräm, har solhatt och utrustad med mycket vatten, så går det alldeles utmärkt att besöka Abu Simbel, Luxor templet och Konungarnas dal. Fördelen är att man slipper trängas med andra turister.

Resa på Nilen och besöka Röda Havet

Det bästa tiden då vädret är som bäst för att resa med båt längst Nilen är under vinterhalvåret. Temperaturerna är uthärdbara just under den perioden och innebär att man har störst chans att få ut så mycket ut av sin resa då. De bästa månaderna för att besöka Röda Havet är under juni och september, kusten är svalare jämfört med inåt i landet.