Egypten – Spännande kultur och religion

dec 19

Egypten har sedan många århundranden varit mytomspunnet och förknippat med en spännande kultur och religion. I Egypten på forntiden var den egyptiska mytologin religion och existerade för cirka 3 000 år sedan i det nya riket, mellersta riket och det gamla riket. Fastän vetenskap och kulturen frodades så trodde egyptierna på att det fanns ett liv efter döden och därför tillbad många gudar.

De egyptier som levde i forntiden hade övertygelsen att det fanns två själar – Ba och Ka. Ba var själva själen och Ka var livskraften som skapades när människorna föddes. Därför var det mycket viktigt att de döda kropparna bevarades väl så att Ba och Ka kunde återförenas i kroppen för att ge ett evigt liv efter att man var död.

Livet i dödsriket

När egyptierna dog så var de övertygade om att de skulle leva ett bekvämt och rikt liv i dödsriket. De som var döda begravdes med rikedomar, förnödenheter och mat som skulle hjälpa dem på vägen till riket för de döda. Vilket innebar att den döde balsamerades och virades i för att bli en mumie, men detta kunde endast de rika göra. De fattiga fick nöja sig med att begrava sina nära och kära insvept i säv eller i en träkista ute i öknen. Den heta sanden torkade kroppen och bevarades på så sett, men de fick ändå med sig redskap, mat, smycken och annat de kunde tänka sig ha användning för i nästa liv.

Lämnade efter ett stort historiskt arv

Nu för tiden kan de som besöker Egypten få en aning om hur det var på den tiden då allt blomstrade för landet.  Då man kan få uppleva pyramider, gå ner i gravarna i Konungarnas dal, besöka Karnak templet i Luxor eller åka till Abu Simbel. Då kan de se alla vackra bilder som finns i gravar och tempel, vilket gör att man får ett hum om hur det kunde vara förr när man besöker dessa platser. Bildkonsten var viktig nämligen och bilderna skildrar bland annat resan till dödsriket eller vad den döde hade uppnått under sin livstid.

Nuvarande religionen

Numera är de flesta egyptier troende av islam och så har det varit de senaste tusen år och det är cirka 95% av landets befolkning som är muslimer. Det har alltid varit viktig med musik och sång för egyptierna och därför används detta uttrycksätten även inom religionen då de troende kallas till bön med sång och Koranens läses upp sjungandes.

Dagens kultur

I den egyptiska musiken finns det mycket plats för improvisation och de finns många kända sångare och sångerskor i Egypten. Det finns ett operahus med den senaste tekniken och som är sju våningar högt i Kairo. Dessutom har Egypten den allra största industrin inom film i arabvärlden, då Tahiyya Karioka är en mycket känd och populär magdansös på film. Även inom litteraturen finns det författare som världen har fått upp ögonen för då Naguiba Mahfous fick Nobelpriset i litteratur år 1988. Vill man så finns det möjligheten att ta del av konst från både förr och nu på exempelvis det Moderna museet i Kairo. Det finns över 10 000 olika målningar och skulpturer att titta på och höra historiens vingslag.