Egyptens huvudstad Kairo

jun 26

Egyptens huvudstad Kairo är känd som “världens mamma” eller “Victory City”. Kairo har en otrolig wow-faktor då staden blandar gammalt och modernt. Staden bjuder på antika byggnader från medeltiden bakom dagens nydesignade konstruktioner. Här kan man se människor i kostym och kavaj bredvid lokalbefolkning klädd i traditionella kostymer. Största delen av staden ligger på östra sidan av Nilen. Turister syns ofta mer i västra delen av staden, på Tahrir Square (Midan Tahrir). Detta är ett transportcentrum som skiljs från Nilen av Hotel Hilton Nil. Här är också huvudattraktionen av staden, egyptiska museet. På den motsatta sidan av centrum finns Gezira Island och söder om centrum finns Roda Island. Pyramiderna i Giza ligger på västra stranden av floden, 18 km från centrum.

Gamla Kairo ligger söder om centrum och islamiska Kairo upptar ett stort område i öster. Staden växte snabbt, både som en befolkning och som ett geografiskt område, och utökade dess förorter från utkanten av staden, särskilt i östra öknen. Även om Kairo idag är huvudstaden i Egypten och den största staden med 18 miljoner, så är invånarnas position relativt ny i egyptisk historia. Staden fanns inte ens när pyramiderna i Giza byggdes. Vid den tiden var staden Memphis huvudstaden för faraonerna. Kairo grundades inte förrän romarna rekonstruerade en gammal persisk fästning längs Nilen som senare kallades Babylon i Egypten, Gamla Kairo-distriktet idag. Kairo kallas också “City of the 100 Minarets”, den exotiska horisonten och de nådiga minareterna som kastar en vinkad våg på metropolis verklighet. De flesta besökare kommer för att se pyramiderna i Giza, skatterna i Tutanchamons grav och andra fascinerade saker i egyptiska museet. Det finns också gott om moskéer, koptiska kyrkor, mindre museer och slingrande gator som väntar på att bli utforskade.

Pyramiderna

Historien börjar 2630 f.Kr. då farao Djoser begärde byggandet av en stigande pyramid vars arkitekt var Imhotep. Pyramiden vid Saqqara mäter 60 meter, byggd av kalkstenblock och dessertlera. Begravningsrummet och lagringsanläggningarna var för gåvorna efter Djosers död. Avsikten var att kopiera strukturen av Djosers palats. Rummen innehöll begravningsplatser, smycken, skattartiklar etc. År 2540 f.Kr. beordrade Pharaoh Khufu byggandet av en stor pyramid som tycktes vara omöjligt att konstruera. Det verkar dock som det omöjliga har uppnåtts. Pyramiden är 230 kvadratmeter och 146 meter hög, byggd av 2.300.000 kvarter av sten och kalksten. Denna pyramid är det sista kvarstående miraklet. Pyramiderna är det klassiska uttrycket för den egyptiska civilisationen.

Dessa fenomenala konstruktioner har förvärrat fantasin och intresset hos ett stort antal olika människor världen över som fortfarande undrar hur det var möjligt att bygga detta för tusentals år sedan. Tusentals forskningar har gjorts om dessa konstruktioner, böcker har skrivits och många filmer och dokumentärer har spelats in. Sedan den första egyptiska pyramiden byggdes och fram till idag har det förekommit många kontroversiella diskussioner och idéer om detta ämne. Många har kommit att hävda att de har gjorts av utlänningar som inte kommer från denna planet. Den mest kända av dessa pyramider i Egypten är utan tvekan Keops stora pyramid som öppnar dörren till den enda undergången i den antika världen.