Nytt fynd i Egypten lockar tillbaka turister

maj 21

Hans namn var Amenemhat, och han bodde i Egypten för drygt 3500 år sedan gick han bort som en kunglig guldsmed vars arbete var tillägnad en forntida egyptisk solgud. Efter fem månaders grävning under den starka solen, kom ett team av svenska arkeologer till graven som tillhör guldsmeden som hade bott i ökenprovinsen Luxor. Nu har svenska arkeologer varit i Egypten och arbetat med myndigheterna och lyckats säkerställa härkomsten till mannen.

En juvelerare

Juveleraren, som bodde i Egypten under den 18: e dynastin (ca 1567 B.C. till 1320 B.C.), hade dedikerat sitt arbete till Amon-Re, den mest kraftfulla guden vid den tiden. Amenemats grav befanns i Draa Abul-Naga, en nekropols för adelsmän och härskare i närheten av Kungadalen, på Nilens västra strand.

Upptäckten var relativt blygsam men i ett land som har försökt att återuppliva sin turism, som under de senaste åren har haft massor av problem på grund av politiska konflikter och terrorattacker som följde arabiska våren 2011. Men lyckligtvis tycks trenden brytas i takt med att läget stabiliseras allt mer i landet i kombination med att nya upptäcker görs i landet som lockar tillbaka allt fler människor.

Dog tillsammans med sin familj

Gravens huvudkammare hade statyer av Amenemhat och hans fru som sittande på stolar, enligt Mostafa Waziri, arkeologen som ledde expeditionen. En staty visar att hon har en lång klänning och peruk. En mindre staty, upptäckt mellan paret, visar en av sina söner. Kammaren innehöll också keramik, träbegravningsmasker och ushabti-figurer, vilka är små blåa, svarta eller vita statyer som antika egyptier placerat i gravar för att tjäna de döda efter de har gått bort. Detta är den senaste upptäckten i en serie upptäckter gjorda i år i Egypten. I mars upptäckte egyptiska arkeologer en faraonisk artefakt, och de uppfann 17 mumier i Minya i maj. I april fann de också en annan grav i Luxor, en 18:e dynastinsdomare. Den nyupptäckta graven, som troligen tillhörde en adelsman och stadsdomare med namnet Userhat, öppnades i den 21: a dynastin, ungefär 300 år efter det att den byggdes.

Hoppas att det ska locka tillbaka turister

Mer än 1 000 begravningsfigurer, vilket inkluderade flera mumier var bland de föremål som upptäcktes. Svenska arkeologer upptäckte också 12 kyrkogårdar nära den södra staden Aswan som ska ha grundats för nästan 3500 år sedan. Myndigheter hoppas att de här upptäckterna kommer att locka turister tillbaka till landet, efter att många har blivit avskräckta av protesterna som toppade tidigare president Hosni Mubarak 2011 och en rad bombningar och terrorattacker.

Egyptens turistintäkter gick upp 170 procent under de första sju månaderna i år, till 3,5 miljarder dollar, enligt myndigheterna, som nya upptäckter görs. Intäkterna har ökat trots ett fortsatt förbud mot flygningar från Ryssland, traditionellt en viktig turistkälla, efter att ett ryssplan kraschade på Sinaihalvön 2015 och dödade alla 224 personer ombord. Det här är ett positivt trendbrott i Egypten vilket är ett land som i allra högsta grad är i behov av sin turism. Att personer nu lockas tillbaka till landet bådar gott inför kommande säsonger.