Resa till Egypten – Är det säkert?

okt 06

Egypten är ett populärt resmål för svenskar, men under den senaste tiden har det varit oroligt i landet. Detta har inneburit att allt färre har vågat resa dit. Finns det en önskan att bege sig på äventyr och vandra runt bland de mytomspunna pyramiderna, Sfinxen och Konungarnas dal, men att du inte riktigt vågar resa. Här kommer svar på några frågor angående om det är säkert att packa resväskan för att njuta av vad Egypten har att erbjuda nyfikna globetrotters. Självklart är det sedan upp till var och en om man vill följa rekommendationerna eller inte.

Hur pass säkert är det att resa till Egypten?

Det har varit en del terroristattacker i exempelvis Alexandria, Kairo samt Tanta och det finns stora risker att det kommer nya attacker i Egypten. Därför bör man inte delta i demonstrationer och befinner man sig i landet och man uppmanas att hela tiden hålla sig uppdaterad angående läget. Detta görs genom att följa rapporteringarna från nyheterna, samt vara mycket försiktig.

Det är all idé att kontrollera vad Utrikesdepartementet (UD) rekommenderar vart det är säkert och osäkert att resa till för resmål i landet. Bland annat avråder de att resa till Norra Sinai, men Sharm el-Sheik, klostret St Catherine och Dahab är det okej att åka att besöka. Innan en resa ska beställas går det att kontrollera på Utrikesdepartementets hemsida vad rådande läge är i Egypten.

Att resa till landet

Tack vare att risken är hög för att terrorattentat gäller det att turisterna i landet bör vara försiktiga och vara uppmärksam på sådant som känns avvikande och udda. Speciellt när det gäller större evenemang, stora grupper med människor, samt på och omkring byggnader och platser som är offentliga. Extra vaksamhet bör ske om man besöker religiösa platser så som kristna kyrkor och när det är gudstjänster. Var även uppmärksam när det gäller Egyptens populära sevärdheter, på marknader, resande med allmänna transportmedel och större butikscentras. Därför ska de lokala myndigheternas säkerhetsanvisningarna följas till punkt och prickar.

Vilka resmål bör undvikas i Egypten?

Enligt UD bör man inte besöka södra Sinaihalvön förutom till platserna Sharm el-Sheikh, St Cathrine och Dahab, men man bör inte resa mellan dessa platserna. Dessutom avråder Utrikesdepartementet att inga resor till övriga Sinaihalvön bör sker om det inte är absolut nödvändigt. Detsamma gäller även resten av Egypten, med undantag för Alexandria och Kairo, samt resor mellan städerna. Undantaget gäller också för de turistresmålen längs Nildalen, resor mellan Abu Simbel och Luxor och Röda havskusten.

Genomförs en resa till St Cathrine och Dahab bör väletablerad researrangör anlitas. Strax innan resan är det läget att inhämta den senaste informationen om vad det är för säkerhetsläge lokalt. Är rekommendationerna på säkerhetsåtgärder till exempel att man ska ha poliseskort bör man följa dessa. UD avråder dessutom resor till Gaza via Israel vid Erez och enligt det egyptiska regelverket så tillåts inte reser från Gaza in till Egypten via gränsövergången i Rafah. Dessutom är öppettiderna oregelbundna just där. Utrikesdepartementet avråder även resor inte är nödvändiga till västra öknen i landet vilket beror på att det har genomförts ett flertal terroristattacker just i det området.