Resetips i Egypten

mar 26

När resebyrån jag jobbar åt skulle leta nya hotell i Egypten så blev det min och min kollega Malins uppgift att göra en rundresa för att prova lite olika hotell. Givetvis är det en fantastiskt möjlighet med gratis semester. Varje gång vi letar nya hotell i olika länder så brukar vår chef först ta upp intresseanmälningar bland oss anställda och sedan lotta bland de som vill. Ja, de gånger han inte åker med sin fru förstås. Den här gången blev det alltså Malin och jag som skulle få åka. Även om vi visste väldigt mycket om landet redan så passade vi på att läsa på ännu mer. Några saker har vi sammanställt här nedan och utan tvekan finns det mycket att se och uppleva.

Bra att veta egipt

Bra att veta

Från de klassiska pyramiderna till det korallrika havet, fantastiska tempel, segling på Nilen och platser som kamelmarknader, dolda ruiner och vackra landsbygdsbyar. Egypten har tusentals år av historia att berätta för oss. Egypten är faktiskt ett stort resmål men trots att det är ett av de mest besökta länderna i världen så kan det vara lite av en utmaning att resa runt där. I turistområdena är det som på de flesta andra platser och länder men när man kommer utanför dem så kan det bli svårt. Man bör givetvis göra sitt bästa för att komma ifrån scammande egyptier och träffa den riktigt coola lokalbefolkningen. Sommaren är högsäsoneng för resor till Egypten, det beror förmodligen mest på att människor från Europa då har semester. Dock gör det ju då också att det blir trångt på hotell och annat, därför kan det vara en bra idé att åka någon annan tid än under högsommaren när det dessutom är väldigt hett. Väljer man att åka i exempelvis oktober så är vädret fortfarande bra och de mest populära platserna är inte fulla.

Säkerhet

Det är svårt att säga något om säkerheten eftersom det har skett en del terrorattacker som huvudsakligen riktat in sig på Kairo och vissa delar av Sinaihalvön. Det kan vara bra att vara lite alert kring detta, om det skulle utföras officiella varningar eller liknande. Förutom Kairo är Sinaihalvön enda instabila området men det gränsar till Gaza och där brukar ändå inte turister vistas. Andra delar av halvön är full av militära kontrollpunkter. Resten av landet har behållit sig säkert och stabilt. Kanske ska man istället oroa sig över alla oansvariga chaufförer. Vi har aldrig sett så många hänsynslösa chaufförer som i Egypten, särskilt de som kör minibussarna, den lokala kollektivtrafiken och transporter som används av de flesta backpackers. Det är en av anledningarna till att man bör ta en ordentlig reseförsäkring.

reser i Egypten

Religion och kultur

De flesta egyptier är sunnimuslimer men det finns också en betydande kristen gemenskap kallad Christian Copts. Dessa kristna är de faktiska uppfinnarna av hummus, den maträtt av aubergine som de kom fram för att ersätta köttet under fastan. Eftersom Egypten är ett muslimskt land bör man anpassa sig efter det. Det är inte ett super konservativt land och de är ganska toleranta mot västerländska beteenden. Det är dock fortfarande rekommenderat för kvinnor att klä sig ordentligt och inte för avklädda, speciellt när man åker till de viktigaste turistattraktionerna. Ta med något extra för att täcka axlarna och försök att visa dina ben så lite som möjligt.

Språk, valuta och wifi

Arabiska är det officiella språket men alla utbildade egyptier pratar oklanderligt engelska och på turistiska platser kan de flesta ha en vanlig konversation. Därför tenderar inte språkbarriären att vara ett problem när du reser i Egypten. Egypten använder det egyptiska pundet (EGP) och för att göra någon slags jämförelse så i oktober 2018 var en US-dollar 18EGP. Egypten kan vara mycket dyrt men det kan också vara löjligt billigt. Om du reser som lokalbefolkningen gör och bara äter i lokala restauranger, kommer du inte att spendera mycket eftersom resor mellan städer kostar mindre än några USD och måltider ännu mindre än en dollar ibland. Budget boende är också ganska billigt och jag tror att jag aldrig betalat mer än 8USD för ett privat rum. Däremot ökar dina utgifter en hel del om du hänger runt turistfällorna runt om i landet. Man betalar även för att besöka alla arkeologiska platser, utan undantag. Wifi då? Ja, på de flesta hotell funkar det bra men en på en del hotel ute på landsbygden så var det lite svagt och låg nere emellanåt. Det fungerade oftast att spela enkla spel men om det var mycket rörelser och ljud och liknande som i spelmaskiner så kunde det hacka ibland men det fungerade oftast. Att kolla filmer var det si och så med men å andra sidan så kan det vara roligt att kolla vad andra länders tv erbjuder också.