Sevärdheter och saker att göra i Egypten

feb 19

Att besöka Egypten är spännande och här kommer några tips på aktiviteter och saker man kan göra när man kommer dit.

Att besöka stället som heter Giza är absolut ett måste eftersom här finns ett av världens underverk nämligen Giza-pyramiderna (den stor pyramiden, den lilla pyramiden av Khafre, den mellanstora av Menkaure och den berömda Sfinxen). man kan gå runt och se alla inskriptioner, utgrävningar, byggnader som är otroligt välbevarade och alla vackra statyer. Stället är över 3 000 år gammalt och det fullkomligt osar av historia. Abu Simbel är ett tempel som ligger vid Nilen på dess västra strand. Det kan vara lite krångligt att ta sig dit, men är väl värt mödan när man väl kommer fram. Här byggdes ett templet 1 400 år före Kristus och Ramses den andre regerade då här på den tiden. den har fantastiska statyer som är 20 meter höga och de är byggda direkt i klipporna. Helt fantastiskt att se. När solljuset lyser in genom templet på statyerna den 22 februari och den 22 oktober varje år är det ett makalöst skådespel att få se och detta är gjort för att fira Ramses födelsedag och den dag han steg upp på tronen.

En annan sevärdhet är det Egyptiska mueét som innehåller antikviteter från det forna Egypten som bara måste ses och upplevas. Här finns porträtt, statyer och mumier som är av kunglig börd. Här finns även en fantastisk utställning om Faraon Tutankhamun och hans begravningsmask finns här att se. Om man vill bada och snorkla skall man absolut åka till Tiran Island. Här är vattnet kristallklart och det finns ett fantastiskt djur och växtliv i havet. Massor av fiskar i olika färger och vackra koraller  även de i fina färger. Vill man uppleva mer spännande äventyr skall man besöka Blue Hole. Här finns massor av fina restauranger och det är ett perfekt ställe för dykning. Känslan när man dyker ner här är som att komma ner i ett gigantiskt akvarium fullt av underbara varelser. Detta är enligt många den bästa plats i världen att få uppleva dykning på.

Berget Sinai

Berget Mount Sinai har många läst om i skolan och det är 2 285 meter högt och just precis på detta berg skall Gud ha gett Moses de 10 budorden som det står om i bibeln. Här finns också “Moses brinnande buske”. Det är ganska tufft att vandra upp för berget men väl värt mödan när man kommit fram. En fantastisk utsikt får man uppleva och passar man på att se soluppgången eller solnedgången får man ett minne för livet!

Berget Sinai

Om man är intresserad av gamla gravar och historien runt dessa skall man absolut besöka Valley of the Artisans (Deir el-Medina). De vackraste gravarna i världen finns att skåda just här och de är också mest välbevarade. Inuti gravvalven finns målat underbara motiv i klara, fina färger. Fantastiskt att få äran att se. På ön Agilkia finns templet Isis. Isis var gudinnan över naturen och vattnet. det är ett mycket välbevarat tempel och ligger på en underbar ö så man får göra en båttur för att ta sig hit.