Spännande Egypten

mar 20

Från ett anrikt kungadöme som var de första att ge intresse till världens unga fram till et modernt land av kultur, politisk förändring och revolution. Egypten är ett av de mest fascinerande länderna i världen. Vare sig du är en akademiker, på resande fot eller helt enkelt född med gåvan av ett nyfiket sinne, så är det enkelt att finna intresse i det majestätiska landet och historian i Egypten. I den här artikeln hittar du ett par saker som du förmodligen inte kände till om Egypten och dess människor.

Längst regerande faraon

Den längst regerande faraon i Egypten är Pepi II som regerade mellan 2246 – 2152 före kristus. Han blev kung redan vid 6-års ålder och regerade fram till sin död då han var 94 år gammal. Han var känd för att låta slavar smeta in sig i honung bredvid honom för att locka bort flugorna. Det var vanligt att kungadömet gick i släkten i Egypten. Därför kallas olika perioder i Egypten efter dynastier, som är en tid då en familj regerade i landet. Det finns flera välkända kungar och drottningar som regerade under den tidsperioden och vad som är anmärkningsvärt är att man inte behövde vara född inom en kungafamilj för att kunna axla en tron

Inte mycket regn

Det regnar inte heller särskilt mycket. Med all ökenmark, glödhet sol och blåa himmel tänker du kanske att det inte regnar särskilt mycket i Egypten. Och du har rätt. Faktum är att det bara faller ett par centimeter regn i Egypten varje år. För att sätta det i perspektiv, i Sverige regnar det ungefär 66 cm varje år, och upp till 1 meter regn i de blötaste delarna av landet.  Det är en rätt stor skillnad från det väderlek vi är vana vid av här i Sverige.

Inte mycket regn

Ögonskugga och rättigheter

Det är bra för något som de också är kända för är sin ögonskugga. Du har säkert sett bilder på egyptier och faraoner från förr i tiden med mycket ögonskugga. Och även om det var snyggt användes det inte bara för att det var mode. Kohl, som det kallades, var en blandning av grus och olja, och användes av så väl kvinnor som män tack vare deras helande krafter. De trodde även att det hjälpte mot dålig syn och mot infektioner efter strider. Något annat de trodde var att man skulle ta hand om de döda efter de hade dött. Därför tog man med mat och dryck, framför allt bröd och öl, till deras gravar. Vissa gravar var så pass fyllda att det inte fanns rum i gravarna. Det här gällde även kvinnor då kvinnor i män hade samma rättigheter. Kvinnor hade faktiskt mer rättigheter och privilegier än andra kvinnor på andra platser under samma tidperiod. Och i vissa fall, mer rättigheter än kvinnor i Europa under 1800-talet. Till deras rättigheter hörde bland annat rätten att äga fastigheter och mark, att idka företag, och rätten att ansöka om en skilsmässa. Vissa kvinnor, framför allt från rika familjer, kunde även utbilda sig till doktorer eller prästinnor.